Шымкентте аспаздар, карамельшілер мен наубайшыларды №6 колледж дайындайды. Бұл Шымкенттегі ең көне оқу орындарының бірі. Колледж өзінің тарихын 1936 жылдан бері жүргізіп келеді. Шымкенттің азық-түлік индустриясының барлық кәсіпорындары өз кадрларын дәл осы жерден табады. Оқушылар әр түрлі халықтардың тағамдарын дайындай алады, өйткені Шымкентте әрдайым шетелдік туристер көп, ал дастархан – Ең бастысы.
“Өткен жылы біздің 12 түлек Оңтүстік Кореяға жұмысқа кетті. Шетелдік жұмыс беруші біздің жігіттерді жұмысқа алды. Мысалы, біздің түлегіміз Еңбек Бәйметов Испанияда оқыды, онда үш жыл жұмыс істеді, біліктілігін арттырды және қазір оралып, Шымкент қаласындағы кондитерлік үйлердің бірінде жетекші кондитер болып жұмыс істейді, – дейді колледждің аға шебері Наталья ЖЕКСЕМБАЕВА. – Көптеген балалар Көшпелі қызмет көрсету-кейтерингте табысты жұмыс істейді. Олар Түркістанға жоғары қонақтарды қарсы алуға барады. Аспаз выпуск бойынша түлектер шымкенттік Rixos-қа жұмысқа орналасты, бірақ кейін оларды Ялтадағы Rixos-қа шақырды”.
Колледж түлегі Абылай Дәуленбай WorldSkills әлемдік байқауына қатысып, жақсы нәтиже көрсетті.
“Аспаздар көптеген халықтардың тағамдарының дәстүрлерін білуі керек. Әрбір білім беру бағдарламасында Шымкент – үлкен логистикалық орталық екенін ескеретін модульдер бар. Бізде әлемдік тағамдар мен ТМД халықтарының ұлттық тағамдары оқытылатын бағдарлама бар. Қазақ тіліне ерекше көңіл бөлінеді. Көбінесе біз ұмытылған рецепттерді қолданамыз, заманауи интерпретация жасаймыз. Мысалы, десерттерге немесе балмұздаққа тұздық жасау үшін қымыз қолдануға тырысамыз. Бұл қазірдің өзінде молекулалық ас үй. Біздің студенттер оны байқауларда көрсетеді және өте сәтті”, – деп жалғастырады спикер.
Le plat est prêt немесе тағам дайын!
Жақында колледж техникалық және кәсіптік білім беру педагогтері арасында республикалық кәсіби шеберлік байқауына қатысты. Оған олар төрт құзырет бойынша қатысты.
“Бұл біз мамандар даярлайтын негізгі құзыреттер. Өндірістік оқыту шебері Қуаныш Алтынбек жарыс қорытындысы бойынша екінші орын алып, күміс медаль алды. Меруерт Каблан өз құзыретінде кәсіби тестілеу бойынша ең жоғары балл – 194 балл жинап, Алтын медальмен жақсы нәтиже көрсетті. “Кондитерлік іс” құзыреттілігі бойынша педагог Дильбар Реджиметова үздіктердің бірі болып шықты, оның шоколад құрамы төрешілердің жүрегін жаулап алды. “Наубайшылар” номинациясы бойынша біз үшінші орынға ие болдық. Қазір тәлімгерлер Астанада 5 желтоқсаннан бастап өтетін WorldSkills Ұлттық чемпионатына дайындалуда. Біз бұл чемпионатқа 2015 жылдан бері қатысып келеміз, біздің студенттер алғашқы үш орынның жеңімпаздарына медальдар киініп, міндетті түрде гүл шоқтарын беретін гүл рәсіміне қатысады”, – деп қорытындылады спикер.