№6 Колледж өз тарихын 1936 жылдан бері жүргізіп келеді. Шымкенттің азық-түлік индустриясының барлық кәсіпорындары өз кадрларын дәл осы жерден табады. Оқушылар әр түрлі халықтардың тағамдарын дайындай алады, өйткені Шымкентте әрдайым шетелдік туристер көп, ал дастархан – Ең бастысы.
Оқу орны ұзақ уақыт бойы тамақтану үшін кадрларды жақсы даярлауды дәлелдеді. Оның түлектерін тек Қазақстанда ғана емес, Қытайда, Германияда, Жапонияда да кездестіруге болады. Біреу шетелге кетіп, өзін сол жерден табады, біреу Қазақстанда табысты жұмыс істейді. Шымкентте әр кафе мен мейрамханада осы оқу орнының түлектері бар.
“Өткен жылы біздің 12 түлек Оңтүстік Кореяға жұмысқа кетті. Шетелдік жұмыс беруші біздің жігіттерді жұмысқа алды. Мысалы, біздің түлегіміз Еңбек Бәйметов Испанияда оқыды, онда үш жыл жұмыс істеді, біліктілігін арттырды және қазір оралып, Шымкент қаласындағы кондитерлік үйлердің бірінде жетекші кондитер болып жұмыс істейді, – дейді колледждің аға шебері Наталья Жексембаева. – Көптеген балалар Көшпелі қызмет көрсету-кейтерингте табысты жұмыс істейді. Олар Түркістанға жоғары қонақтарды қарсы алуға барады. Аспаз выпуск бойынша түлектер шымкенттік Rixos-қа жұмысқа орналасты, бірақ кейін оларды Ялтадағы Rixos-қа шақырды”.
Колледж түлегі Абылай Дәуленбай WorldSkills әлемдік байқауына қатысып, жақсы нәтиже көрсетті.
“Аспаздар көптеген халықтардың тағамдарының дәстүрлерін білуі керек. Әрбір білім беру бағдарламасында Шымкент – үлкен логистикалық орталық екенін ескеретін модульдер бар. Бізде әлемдік тағамдар мен ТМД халықтарының ұлттық тағамдары оқытылатын бағдарлама бар. Қазақ тіліне ерекше көңіл бөлінеді. Көбінесе біз ұмытылған рецепттерді қолданамыз, заманауи интерпретация жасаймыз. Мысалы, десерттерге немесе балмұздаққа тұздық жасау үшін қымыз қолдануға тырысамыз. Бұл қазірдің өзінде молекулалық ас үй. Біздің студенттер оны байқауларда көрсетеді және өте сәтті”, – деп жалғастырады спикер.
Колледждің оқу бағдарламасында сабақтардың бір бөлігі шет тілінде өткізіледі. Содан кейін колледж түлегі басқа елдердің мамандары тартылатын мейрамханаға орналасып, шетелдік аспазшымен жұмыс істей алады. Жас аспаздар тәжірибеге кіргенде, олар қазірдің өзінде вокабулярға ие (шет тіліне немесе техникалық терминологияға қатысты қажетті сөздік қор).
“Сонымен қатар біз қызықты жобаға қатысамыз-шетелдік серіктестердің тәжірибесін ескере отырып, білім беру бағдарламасын меңгереміз. Педагогтар оқу жоспарын әзірледі және оған эксперимент ретінде студенттердің екі тобы қатысады. Оқытудың ерекшелігі-студенттер колледж қабырғасынан тек аспазшылар ғана емес, бастапқы разрядпен емес, бірден “аспаз”біліктілігімен шығады. Балалар дуалды жүйе бойынша білім алады – практиканың 60 пайызы және теорияның 40 пайызы. Материалды беру дәстүрлі формадан сәл өзгеше. Бірінші курста олар тек таңғы ас немесе түскі ас дайындауға қатысты модульдерді үйренеді. Екінші және үшінші мейрамханада кешкі ас пен кешкі асты a la Carte жүйесі бойынша қалай ұсынуға болатынын зерттейді. Мұндай тұжырымдаманың пайда болуы қонақүйлер ұсынатын қызметтердің ауқымын әртараптандыру қажеттілігімен байланысты. Түрік және Египет қонақүйлерінде, мысалы, барлығын қамтитын тағамға баса назар аударылады. Бұл қонақтарға мәзірдің орнына өзіне-өзі қызмет көрсету принципі жұмыс істейтін буфетте немесе асханада күніне үш рет тамақтану ұсынылады дегенді білдіреді. Бірақ ерте ме, кеш пе, адамдар Швед үстелінде тамақтанудан жалықтырады – мен неғұрлым күрделі жағдайды, ерекше тағамдарды қалаймын. Бұл жағдайда a la carte мейрамханасы ұсынылады, онда демалушылар өздерін артықшылықты қоғамның бір бөлігі ретінде сезініп, жалпы буфетте ұсынылмайтын нәрсені байқап көре алады”, – дейді спикер.
Наталья Жексембаева қазір жігіттер кондитерлер мен аспаздарға оқуға жиі баратынын атап өтті. Өйткені, аспаздың жұмысы ауыр, мейрамханалар түнде жұмыс істейді, ал әйелдер үшін бұл оңай емес. Егер сіз есіңізде болса, онда барлық танымал аспаздар, кондитерлер, сомельерлер, баристалар, шоколадшылар – ер адамдар.
Дереккөз: Шымкент Панорамасы
Авторы: Евгения Ефименко