Шымкенттің санитарлық дәрігері тамақтан улануды алмау жолын айтты

491

Шымкент қаласы Абай ауданының санитарлық-эпидемиологиялық бақылау басқармасының басшысы Клара Адырбаева мектепке дейінгі және мектеп ұйымдарына балалар мәзіріне ерекше назар аудару керектігін еске салды.

Шымкент қаласы Абай ауданының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармасы балалар мен жасөспірімдер арасында тамақтан улану жағдайларының алдын алу мақсатында балаларға арналған ыстық тамақты ұйымдастыру кезінде заңды және жеке тұлғалар балаларды қауіпсіз тамақпен қамтамасыз ету жөніндегі мынадай қағидаларды ұсынады.

– тыйым салынған өнімдерді пайдалануға жол берілмейді;

– тамақтану ережелерін қатаң сақтаған жөн;

– шикі және пісірілген тағамдарды бір-бірімен араластыруға болмайды, өйткені дұрыс дайындалған тағамдар шикі тағаммен біріктірілген кезде ластануы мүмкін;

– жеке гигиенаны сақтау қажет, атап айтқанда-қолды жиі жуу;

– барлық санитарлық ережелерді қатаң сақтау қажет, соның ішінде ыдыс-аяқ пен еденді дезинфекциялау арқылы пайдаланылатын мүкәммалды уақтылы өзгерту қажет.

Егер тез бұзылатын тағамдар дұрыс сақталмаса, келесі өнімдермен улану қаупі бар:

– сүт өнімдері (негізінен сүзбе және балмұздақ);

– жұмыртқа;

– балық және теңіз өнімдері;

– ет;

– кілегей қосылған кондитерлік өнімдер;

– дайын салаттар;

– фаст-фуд;

– консервіленген тағамдар (әсіресе үйде жасалған).

“Естеріңізге сала кетейік, тамақтан уланудың белгілері: жүрек айну, қатты құсу, асқазанның бұзылуы. Диарея (күніне бірнеше рет). Тамақтан улану кезінде сіз дереу емдеуге көшуіңіз керек, өйткені бұл жағдайды елемеу әртүрлі асқынуларға әкеледі. Тамақтан улану кезінде дереу дәрігермен кеңесу керек!”,- деп атап өтті ведомствода.

Айта кетейік, нәрестелер мен мектеп жасына дейінгі және бастауыш мектеп жасындағы балалар тамақтан улануға әсіресе сезімтал, өйткені олардың иммундық жүйесі әлі де күшті емес. Балалардағы, сондай-ақ ересектердегі тамақтан улану көбінесе микробтармен ластанған тағамды тұтыну кезінде пайда болады. Көріністер екі формада бөлінеді – токсикоинфекция, сондай-ақ интоксикация.

Әдетте токсикоинфекцияны сальмонеллалар тобына жататын микробтар, сондай-ақ паракиш және E. coli қоздырады. Сальмонеллалар өте жиі кездесетінін ескеріңіз, олар көбінесе құстар мен жануарлардың ішектерін жұқтырады. Ал жануардың денесі әлсіреген кезде және сәйкесінше оның қорғаныс функциялары да, сальмонеллалар барлық ішкі мүшелерді жұқтырады. Мұндай ет, әлсіз термиялық өңдеуден кейін адамдарға арналған үстелге түсіп, улануды тудырады. Сондай-ақ, жұмыртқа, паста, сүт, ірімшік, балық және сүзбе сальмонеллаларды жұқтыруы мүмкін. Улану белгілері әдетте бірнеше сағаттан кейін немесе кейінірек дозаға, ағзаға және улану сипатына байланысты пайда болады. Балада жүрек айнуы, құсу, бас ауруы, нәжіс басталады-жиі және сұйық, дене температурасы көтеріледі. Ауру екі күннен бір аптаға дейін созылады және көп жағдайда қалпына келтірумен аяқталады.

Алдыңғы пост
Шымкентте қоқысты сұрыптаумен инвесторлар айналысатын болады
Келесі пост
Шымкентте ана мен бала өлімінің көрсеткіші төмендеді

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Видео

Қала әкімі кезекті қабылдауын өткізді

Күннің жаңалықтары

Оқырмандар арасында танымал

Редакторлар бағандары

Барлық тегтер

Menu