Шымкент-еліміздің оңтүстік қаласы, онда дәстүрлер ерекше бағаланады. Интернетте құрбандық шалу мүмкіндігі бар екеніне қарамастан, қалада рәсімді офлайн форматта өткізгісі келетіндер көп. Сондықтан, “Құрбан айт” қасиетті мерекесі қарсаңында ҚР ДСМ санитарлық-эпидемиологиялық бақылау комитетінде бөлісілген ұсынымдар өте пайдалы болады.
Сонымен ҚР ДСМ ұсынады:
Мал сату орындарында және сою пункттерінде:
– құрбандық шалу үшін жануарларды сатуды және союды тиісті ветеринариялық құжаттармен (ветеринариялық паспорт, жануардың тіркеу нөмірі)арнайы бөлінген орындарда жүзеге асыру;
– мал сою пункттерінде мал сою кезінде санитарлық-эпидемиологиялық талаптарды қатаң сақтауға (сумен жабдықтау, кәріз жүйесінің болуы), мал сою процесінде пайда болған қалдықтарды уақтылы өңдеуге және әкетуге;
– қызметкерлерде медициналық кітапшалардың болуы, қызметкерлердің жеке гигиена ережелерін қатаң сақтауы.
Үйде:
– қонақтардың қолын жуу үшін жағдайдың болуы;
– асханаларды үнемі желдетіп отыру;
– шикізат пен тамақ өнімдерін олардың қауіпсіздігін куәландыратын тауарға ілеспе құжаттамасы бар жерлерде сатып алу;
– үйде дайындалған консервіленген өнімдерді (салаттар, ет, құс еті, балық, саңырауқұлақтар және т. б.) қолданар алдында оларды 15-20 минут термиялық өңдеуден өткізіңіз;
– мяса, құстың, жұмыртқаның тез бұзылатын өнімдерін, сондай-ақ паштеттерді, аспаздық бұйымдарды, кремі бар кондитерлік өнімдерді, салаттарды пісіргеннен кейін бірден қолдануға, сақтау талаптарын сақтау бұзылған жағдайда келесі күні қолдануға болмайды;
– терінің іріңді аурулары, іріңді кесулер, күйіктер, абразиялар, сондай-ақ жоғарғы тыныс жолдарындағы қабыну процестері кезінде тамақ дайындауға қатыспау керек.
Қоғамдық тамақтану объектілерінде және мешіттерде:
– суық және ыстық сумен және су бұрумен қамтамасыз ету, келушілер мен персоналға арналған раковинаны қолды жууға, сүртуге және (немесе) кептіруге арналған құрылғылармен және құралдармен жарақтандыру;
– желдету, ауаны баптау жүйесінің үздіксіз жұмысы;
– қауіпсіздікті қамтамасыз ететін тауарға ілеспе құжаттардың болуы;
– тамақтану объектісінің шаруашылық аймағында санитарлық-гигиеналық жағдайларды қамтамасыз ету;
– персоналда медициналық тексеруден, гигиеналық оқытудан және жұмысқа жіберуден өткен арнайы киімнің, жеке медициналық кітапшаның болуы;
– жұмыс ауысымы басталар алдында қызметкерлерді күнделікті медициналық тексеру.
Естеріңізге сала кетейік, жоғарыда аталған санитарлық-эпидемиологиялық талаптарды сақтамау халық арасында тамақтан улану және аса қауіпті, жіті ішек инфекциясы жағдайларының туындауына ықпал етуі мүмкін.