Шымкенттіктерге мереке күндері қалай уланбау керектігі айтылды

181

Шымкент-еліміздің оңтүстік қаласы, онда дәстүрлер ерекше бағаланады. Интернетте құрбандық шалу мүмкіндігі бар екеніне қарамастан, қалада рәсімді офлайн форматта өткізгісі келетіндер көп. Сондықтан, “Құрбан айт” қасиетті мерекесі қарсаңында ҚР ДСМ санитарлық-эпидемиологиялық бақылау комитетінде бөлісілген ұсынымдар өте пайдалы болады.

Сонымен ҚР ДСМ ұсынады:

Мал сату орындарында және сою пункттерінде:

– құрбандық шалу үшін жануарларды сатуды және союды тиісті ветеринариялық құжаттармен (ветеринариялық паспорт, жануардың тіркеу нөмірі)арнайы бөлінген орындарда жүзеге асыру;

– мал сою пункттерінде мал сою кезінде санитарлық-эпидемиологиялық талаптарды қатаң сақтауға (сумен жабдықтау, кәріз жүйесінің болуы), мал сою процесінде пайда болған қалдықтарды уақтылы өңдеуге және әкетуге;

– қызметкерлерде медициналық кітапшалардың болуы, қызметкерлердің жеке гигиена ережелерін қатаң сақтауы.

Үйде:

– қонақтардың қолын жуу үшін жағдайдың болуы;

– асханаларды үнемі желдетіп отыру;

– шикізат пен тамақ өнімдерін олардың қауіпсіздігін куәландыратын тауарға ілеспе құжаттамасы бар жерлерде сатып алу;

– үйде дайындалған консервіленген өнімдерді (салаттар, ет, құс еті, балық, саңырауқұлақтар және т. б.) қолданар алдында оларды 15-20 минут термиялық өңдеуден өткізіңіз;

– мяса, құстың, жұмыртқаның тез бұзылатын өнімдерін, сондай-ақ паштеттерді, аспаздық бұйымдарды, кремі бар кондитерлік өнімдерді, салаттарды пісіргеннен кейін бірден қолдануға, сақтау талаптарын сақтау бұзылған жағдайда келесі күні қолдануға болмайды;

– терінің іріңді аурулары, іріңді кесулер, күйіктер, абразиялар, сондай-ақ жоғарғы тыныс жолдарындағы қабыну процестері кезінде тамақ дайындауға қатыспау керек.

Қоғамдық тамақтану объектілерінде және мешіттерде:

– суық және ыстық сумен және су бұрумен қамтамасыз ету, келушілер мен персоналға арналған раковинаны қолды жууға, сүртуге және (немесе) кептіруге арналған құрылғылармен және құралдармен жарақтандыру;

– желдету, ауаны баптау жүйесінің үздіксіз жұмысы;

– қауіпсіздікті қамтамасыз ететін тауарға ілеспе құжаттардың болуы;

– тамақтану объектісінің шаруашылық аймағында санитарлық-гигиеналық жағдайларды қамтамасыз ету;

– персоналда медициналық тексеруден, гигиеналық оқытудан және жұмысқа жіберуден өткен арнайы киімнің, жеке медициналық кітапшаның болуы;

– жұмыс ауысымы басталар алдында қызметкерлерді күнделікті медициналық тексеру.

Естеріңізге сала кетейік, жоғарыда аталған санитарлық-эпидемиологиялық талаптарды сақтамау халық арасында тамақтан улану және аса қауіпті, жіті ішек инфекциясы жағдайларының туындауына ықпал етуі мүмкін.

Алдыңғы пост
Қазақстанда бас киімге деген сұраныс артқан
Келесі пост
Шымкентте полицейлер кортежді тоқтату үшін екі көшені жауып тастады

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Видео

Қала әкімі кезекті қабылдауын өткізді

Күннің жаңалықтары

Оқырмандар арасында танымал

Редакторлар бағандары

Барлық тегтер

Menu